Scroll to Top

Er du nede i kulkælderen?

1 ud af 5 danskere oplever selvmordstanker i deres liv – så det er mere almindeligt end mange tror. Med den rette hjælp kan man lære at håndtere og overvinde disse tanker. Vi ønsker at støtte dig med netop det.

Livet kan være udfordrende, og især situationer som død, sygdom, skilsmisse, eller ensomhed  kan udløse selvmordstanker. Nogle oplever at selvmordstankerne opstår pludseligt, mens andre gradvist udvikler dem over tid. Selvmordstankerne kan også have skiftende intensitet, fra dag til dag eller time til time. Trappetrins-barometeret skal ses som en måde at vurdere alvoren af dine selvmordstanker og advarselssignaler.

Det er vigtigt at forstå, at selvmordstanker i sig selv IKKE er farlige. Vi vil gerne hjælpe dig til at dine tanker ikke bliver til handlinger.

Vi beskriver forskellige former for selvmordstanker i de følgende trin og giver forslag til hjælp og handling på hvert trin:

 

Det øverste trin

Selvmordstanker kan være “Jeg er for stor en belastning,” “Jeg kan ikke klare mere,” “Jeg har ikke lyst til at være her mere,” og lignende. Disse tanker er vigtige at gøre noget ved. De kan udvikle sig til mere alvorlige selvmordstanker, selvom de ikke er akutte eller livstruende på dette stadie. Du kan også opleve fysiske forandringer, som at du græder mere eller kan mærke at lunten er blevet kortere.

Første trin til hjælp kan være at besøge vores værktøjskasse her.

Hvis du har brug for mere hjælp, så kontakt din egen læge og fortæl om dine tanker.  Find flere oplysninger her.

Det mellemste trin

Selvmordstankerne er hyppige og indgribende og kan påvirke hverdagen. Tankerne kan være mere konkrete, intense og uhåndterbare. Smerten er forstærket og måske begynder du også at blive bange for at handle på tankerne. Måske sover du dårligere, er energiforladt, ændrer dine spisevaner, passer ikke ordentlig på dig selv eller isolerer dig. Her er det vigtigt at du søger hjælp og støtte, da ingen skal bære rundt på selvmordstanker alene.

Besøg evt. vores side med hjælpelinjer her
Kontakt også din egen læge og fortæl om dine tanker. Find flere oplysninger her.

Det nederste trin

Selvmordstankerne er så smertefulde og alvorlige, at de kan føre til handling. Måske er det du føler indeni blevet så forstærket, at en afslutning føles som eneste løsning. Måske er tidspunktet, metoden eller stedet blevet besluttet. Andre er i risiko for at handle mere impulsivt og i affekt.

Det er afgørende at du søger hjælp og støtte i den her situation og ved at læse dette er du allerede godt igang! Her er nogle værktøjer som vi har brugt og haft gavn af.

Vi vil også opfordre dig til at tale med nogen. Du kan opsøge hjælp her

Prøv at give vores Akutknap en chance her