GUIDE TIL HJÆLP

Mange kan sidde med usikkerhed og tvivl i forhold til at søge hjælp, og vi har også selv haft både gode og mindre gode oplevelser. Vi har her samlet en guide, som vi håber kan hjælpe dig til at finde det rette tilbud. .

Psykiatrisk akutmodtagelse/psykiatrisk skadestue

Klinik for selvmordsforebyggelse

Hjælpelinjer

Egen privatpraktiserende læge

Selvhjælp

Scroll to Top

Når du kontakter psykiatrisk akutmodtagelse/psykiatrisk skadestue

Er du i en situation, hvor dine selvmordstanker er så stærke, så du ikke kan modstå dem, er det bedste sted at få hjælp en psykiatrisk akutmodtagelse.

De fleste psykiatriske akutmodtagelser anbefaler at du ringer på forhånd, så de ved at du kommer. Hvis du har en nærtstående som kender til hvordan du har det, kan det være godt at tage personen med. Det er ikke unormalt at der kan være noget ventetid.  Indtil du når frem, er det vigtigt at holde ud, selvom vi ved, det kan være meget udfordrende. Brug “hold-ud øvelser.” eller ring til hjælpelinjer ved behov. Ved første kontakt vil du som hovedregel tale med en sygeplejerske, der spørger ind dit generelle helbred og trivsel og dine selvmordstanker. Her er det vigtigt at du udtrykker dig klart om dine selvmordstanker og sætter så mange ord på som muligt. Derefter vil sygeplejersken tale med en læge, som kort efter vil tale med dig. Lægen vil vurderer din selvmordsrisiko. Vi har selv erfaringer med at blive afvist, hvis vi ikke klart har givet udtryk for vores selvmordstanker, men kun sagt at vi har det dårligt. Her er det igen vigtigt at du prøver at være så klar og tydelig som mulig omkring dine selvmordstanker

Når du kontakter en Selvmordsforebyggende Klinik

I alle regioner er der klinikker for selvmordsforebyggelse. Klinikkerne tilbyder samtaleterapi til personer med selvmordstanker. Man bliver som udgangspunkt tilbudt cirka 8 samtaler fordelt over nogle måneder. Klinikkerne  tager imod personer, som ikke har, eller ikke har mulighed for, et behandlingstilbud andre steder i psykiatrien. Tilbuddet varierer fra region til region – nogle steder kræver det en henvisning fra din læge, mens du andre steder kan kontakte dem direkte. Klik her for at finde en oversigt.

Klinikkerne for selvmordsforebyggelse er IKKE et akut tilbud, men man tilstræber at give dig en samtale indenfor 5 hverdage.

Når du kontakter hjælpelinjer

Der findes adskillige hjælpelinjer, som du kan kontakte via telefon, chat, eller mail. Især Livslinien er specialiseret i at hjælpe personer med selvmordstanker.
Det kan nogle gange være svært at komme igennem, og du vil måske opleve ventetider. Hvis du ikke kommer igennem første gang, så giv ikke op, men prøv igen lidt senere.
Ved nogle hjælpelinjer kan du være anonym, ved andre skal du oplyse navn eller kommune.
Her finder du en oversigt over alle hjælpelinjer.

Besøg hos din egen læge

Nævn gerne selvmordstankerne i telefonen, når du bestiller en tid, hvis du kan. Da det normalt vil give en akut tid i løbet af samme dag. Når du fortæller din egen læge, at du har selvmordstanker vil vedkommende spørge ind til en del ting, herunder spørgsmål om søvn, tankemylder og eventuelle forværrede tanker, som en del af en vurdering af selvmordsrisiko. 

Du kan også blive bedt om at udfylde et eller flere spørgeskemaer, der kan give indblik i, hvordan du har det. Det kan være udfordrende at besvare selv simple spørgsmål, så tag dig tid til at svare så godt du kan. Vær opmærksom på, at der ikke er nogle rigtige eller forkerte svar.

Du og lægen vil i samarbejde finde ud af, hvad den bedste hjælp fremadrette vil være. Hvis lægen vurderer, at dine selvmordstanker er meget alvorlige og kræver akut yderligere behandling, vil der blive taget kontakt til en psykiatrisk akutmodtagelse. Det vil altid være et samarbejde mellem dig og din læge, så du står ikke selv med ansvaret.

Du kan gøre noget selv!

Om du får professionel hjælp eller ej, så kan du måske få brug for og glæde af de strategier og værktøjer, som har hjulpet os til at håndtere livets udfordringer. 

Du kan finde alle vores strategier i værktøjskassen her og vores kriseplaner her.